Rijden zonder niwo vergunning

 

Boete rijden zonder NIWO vergunning

 

Het rijden zonder vergunning wordt beschouwd als een economisch delictIn tegenstelling tot alle geruchten is het NIET zo dat een transportonderneming mag worden bedreven voordat het diploma is behaald en de transportvergunning door NIWO is verstrekt. De wet laat hiertoe geen ruimte. Het rijden zonder vergunning wordt beschouwd als een economisch delict en de boetes hiervoor zijn hoog. Het is dus zeer onverstandig om alvast te starten zonder aan de wettelijke eisen te voldoen.

 

Het rijden zonder een geldige niwo vergunning kan een behoorlijke boete opleveren. Het verrichten van beroepsvervoer zonder een niwo vergunning levert 120 sanctiepunten op. Als we snel rekenen is dat 3.480 euro (120 punten maal 29 euro). Er moet nog afgerond worden, op hele honderden euro naar beneden. Dus de boete zal uitkomen op 3.400 euro. Overigens kan men een mechanisch hulpmiddel aan brengen of doen aanbrengen op de vrachtauto waarmee de overtreding is gepleegd waardoor wordt verhinderd dat de vrachtauto wordt weggereden, teneinde de overtreding te doen ophouden.

 

op deze site kun je zien hoeveel sanctiepunten een overtreding oplevert: http://wetten.overheid.nl/BWBR0025775/geldigheidsdatum_24-11-2011#Bijlage1

 

De waarde van 1 sanctiepunt is gelijk aan een transactie van 29 of twee uren taakstraf of een dag gevangenisstraf

Als laatste stap in de beoordeling dient eventueel afronding plaats te vinden. Met de tussenresultaten die ontstaan als gevolg van de verschillende omstandigheden of meer feiten wordt doorgerekend tot de uiteindelijke hoogte van het transactiebedrag of de richteis berekend is. Pas op dat moment vindt afronding plaats. De afronding vindt altijd plaats in het voordeel van de verdachte, derhalve altijd naar beneden en wel als volgt:

0 t/m 100 afronden op 5
101 t/m 500 afronden op 10
501 t/m 1000 afronden op 50
1001 t/m 5000 afronden op 100
5001 en hoger afronden op 500

ondernemersdiploma getuigschrift vakbekwaamheid beroepsvervoer

De zelfstandig ondernemer, zzp-er of eigen rijder in het transport moet een communautaire vergunning hebben van de NIWO. Voor de vergunning moet je aan vier eisen voldoen:

  • vestiging in Nederland en beschikken over minstens 1 voertuig
  • vakbekwaam zijn, het ondernemersdiploma beroepsvervoer hebben
  • betrouwbaar zijn, verklaring omtrent het gedrag
  • kredietwaardig zijn, voldoende startkapitaal (9.000 voor 1e auto, 5.000 elke volgende auto)

 

Je moet over minstens 1 voertuig beschikken. Vergunningsplichtige voertuigen zijn voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram, of voertuigen met een maximum totaal gewicht van boven de 2.500 kilogram. Dus een volkwagen caddy met een laadvermogen van 550 kilogram is ook een voertuig waar een vergunning op aanwezig moet zijn. Het hoeft dus niet altijd direct de 50 tonner van Henk Wijngaard te zijn. Moet je op een bepaalde rit, dag of week een grotere auto nodig hebben dan kun je die ook huur huren uiteraard. Je legt je gewaarmerkte afschrift van de coummunautaire vergunning dan over van je volkwagen caddy in de grotere vrachtwagen en past het bijbehorende kenteken aan in het kenteken register bij de NIWO. Na de rit doe je het omgekeerde.

Op de gasten inlog van onze website hebben we veel informatie verzameld omtrent de eigen rijder, zzp-er, koerier en het transportbedrijf. Onder andere een rekenblad voor een kostprijs berekening te maken. Hier kun je kosteloos een inlogcode aanvragen.

 

 

TLEC

Contact Algemeen
+31 348 470 894
Contact Adviseur
Ron Niens
+31 646 266 367
ron@tlec.nl